Wat beïnvloedt de standtijd van een lintzaag?

Zaagprocessen

De lintzaag voor metaal is een verbruiksgoed bij uitstek. Maandelijks, wekelijks of zelfs dagelijks worden lintzagen vervangen omdat ze versleten zijn. Een goede kwaliteit lintzaag is daarom ook van belang om een zo laag mogelijke meterprijs te kunnen waarborgen. Eén van de belangrijkste factoren bij het bepalen van de prijs van de zaag is de standtijd van de lintzaag. Des te meer meters er gezaagd kunnen worden met een lintzaag, des te beter is de marge op uw producten.

De standtijd van een lintzaag is onderhevig aan een aantal factoren waarmee rekening gehouden zal moeten worden. In een aantal gevallen kan met behulp van het slim gebruiken en toepassen van de lintzaag zelf invloed uitgeoefend worden op de levensduur hiervan.

Factoren die de standtijd van de lintzaag bepalen

1. Kies de juiste lintzaag

Een van de meest logische, maar toch wel onderschatte factoren is het kiezen van de júiste lintzaag bij het materiaal dat gezaagd moet worden. Regelmatig komt het voor dat er voor langere tijd met een lintzaag gezaagd wordt die niet geschikt is voor het materiaal wat gezaagd moet worden. Waar moet men opletten bij het kiezen van een goede bandzaag?

  • Kies een lintzaag die geschikt is voor het te zagen materiaal
  • Selecteer de juiste vertanding
  • Stel de bandsnelheid in
  • Stel de juiste voeding in
  • Vergeet niet om de lintzaag in te zagen

2. Bepaal de juiste smering en smeerverhouding

De juiste smering is heel belangrijk voor de levensduur van een bandzaag voor metaal. Wanneer de smeerverhouding van de vloeistof niet de juiste is, zal de zaag sneller gaan slijten, meer tandbreuk vertonen, scheef gaan zagen en meer geluid produceren.
De smeeremulsie dient bij staal 8% te zijn, bij roestvrijstaal 10% en bij titanium 13%.

3. Gebruik de juiste zaag-tandverhouding

Wij raden aan om voor een vertanding (TPI) te kiezen die steeds minimaal 10 en maximaal 20 tanden in het materiaal heeft. Voor het zagen van ongelijk materiaal of buizen/profielen is het aan te raden om tijdens het zagen minimaal drie tanden gelijktijdig in het materiaal te hebben.

4. Zaag de lintzaag altijd met beleid in

De lintzaag dient altijd op de juiste manier ingezaagd te worden. Wanneer een lintzaag in de lintzaagmachine direct op volle snelheid en zaagdruk inwerking wordt gesteld, is de kans zeer groot dat de lintzaag sneller slijt. Door een correct zaagbeleid kan zelfs tandbreuk voorkomen worden.
De lintzaag sluit sneller doordat de punt van de lintzaag dermate scherp is, dat deze kwetsbaar wordt. Wanneer de zaagpunt mooi afgerond is door het inzagen, minder scherp is door het inzagen dan zal deze sterker zijn.

Zoals beschreven zijn er verschillende factoren van invloed op de levensduur van uw producten. Heeft u nu nog meer vragen? Dan staan wij natuurlijk altijd klaar om u hierbij te helpen. Neem contact met ons op via telefoon, chat of email.

Gert Van der Kolk

Gert van der Kolk is één van onze experts. Gert werkt al jaren in de metaal- en verspanende industrie. En is daardoor in staat om zijn expertise in te zetten om de processen rondom uw zaagtoepassing te optimaliseren. Heeft u een vraag voor Gert? Bel dan naar: 074 – 255 82 99. Of mail naar: specialist@lintzagenservice.nl

USP 1