Het inzagen van een lintzaag

Zaagprocessen

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een bandzaag, moet er rekening gehouden worden met een belangrijk punt: de lintzaag inzagen. De tanden aan een nieuw zaagblad zijn vlijmscherp en om de zaagdruk te kunnen verdragen is het van belang dat de tandpunten licht zijn afgerond door in te zagen.

Wanneer er niet goed is ingezaagd bestaat de mogelijkheid dat de tandenpunten ernstig beschadigen en zal zowel de prestatie als de standtijd tamelijk verminderen. Het risico bestaat dat de tanden op een gegeven moment (deels) zullen afbreken wanneer te snel te veel druk wordt uitgeoefend op de zaagpunten.

Om te voorkomen dat een lintzaag te snel verslijt is het dus belangrijk om deze volgens een kort aantal stappen in te zagen. In onderstaande stappenplan staat per soort aangegeven welke stappen u dient te nemen.

Het lintzaag stappenplan

Bi-metaal

  1. Minimaliseer de zaagdruk van de lintzaagmachine tot 50% van normaal tijdens de eerste 20 minuten.
  2. Verhoog de druk daarna in stapjes van 4 in ongeveer 10 minuten.
  3. Reduceer de bandsnelheid met 30%.

Hardmetaal

  1. Minimaliseer de bandsnelheid tot 70% van normaal tijdens de eerste 20 minuten.
  2. Minimaliseer de zaagdruk tot 50% van normaal tijdens de eerste 20 minuten.
  3. Daarna in stapjes van 4 de bandsnelheid verhogen en de zaagdruk opvoeren naar normaal in ongeveer 10 minuten.

Wanneer u deze stappen aanhoudt alvorens u de bandzaag in gebruik neemt dan zal de standtijd tot wel 100% toenemen. Benieuwd hoe u nog meer de standtijd kunt verlengen? Lees dan ons advies voor het verlengen van de standtijd.

De experts van LintzagenService

Wilt u meer advies over het inzagen van uw bandzaag? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze experts hebben jarenlange ervaring met bi-metalen en hardmetalen lintzagen.

Wij staan bekend om onze persoonlijke aanpak en betrouwbaarheid. Wij maken maximaal gebruik van de digitale technologieën, zodat u ook effectief op zoek kunt gaan naar de ideale lintzaag. De website is ingericht, zodat u binnen enkele seconden de perfecte zaag voor uw proces kan vinden én bestellen. Wij kunnen bandzagen op maat leveren, vanuit ons eigen magazijn in Hengelo!

Door onze jarenlange ervaring, in verschillende markten, zorgen wij voor optimale prestaties, betrouwbaarheid en hoge productiesnelheid. U kunt gemakkelijk in contact komen met één van onze experts via de chat of het contactformulier hiernaast. Maar u mag natuurlijk ook altijd even bellen. Wij staan voor u klaar.

Jan De Ruiter

Jan de Ruiter is één van onze experts. Jan werkt al jaren in de metaal- en verspanende industrie. En is daardoor in staat om zijn expertise in te zetten om de processen rondom uw zaagtoepassing te optimaliseren. Heeft u een vraag voor Jan? Bel dan naar: 074 – 255 82 99. Of mail naar: specialist@lintzagenservice.nl

USP 1