RVS zagen: wat is de meest geschikte zaag?

Zaagprocessen
RVS-zagen-LintzagenService

RVS zagen moet gebeuren met de juiste zaag om besmetting tussen de soorten staal te voorkomen. Er kan dan namelijk roestvorming ontstaan. Omdat RVS een moeilijk te verspanen staalsoort is, is het belangrijk dat u een geschikte lintzaag gebruikt. In dit artikel vertellen we meer over RVS zagen.

De kenmerken van RVS

RVS (roestvast staal) is een staalsoort die voornamelijk in de medische industrie en voedsel- en warenindustrie gebruikt wordt. Dit komt omdat deze staalsoort goed tegen vochtige omgevingen kan en dus een goede corrosieweerstand heeft. Ook in zure omgevingen kunnen hoger gelegeerde typen RVS grote duurzaamheid vertonen. Ook kunnen legeringen met veel chroom en nikkel bij hoge temperaturen hun sterkte behouden.

De structuur die RVS heeft zorgt ervoor dat micro-organismen zich slecht kunnen hechten. Hiernaast is RVS erg goed te reinigen. Wanneer het oppervlak extra glad wordt gemaakt door het bijvoorbeeld te polijsten, wordt de ondergrond nog gunstiger.

RVS is een erg duurzaam materiaal en kan met behulp van een geschikte bandzaag en bandzaagmachine goed bewerkt worden.

RVS zagen

Bij het zagen van RVS is het belangrijk dat de tandpunten van de lintzaag goed gesmeerd worden zodat er een optimaal zaagresultaat bereikt kan worden. Daarom is het belangrijk om de koelvloeistof/emulsie op +10% te houden. Dat wil zeggen, dat de verhouding tussen koelvloeistof en water meer dan 10% moet zijn.

Ook is het belangrijk om op te letten dat er een lintzaag gebruikt wordt die een (extreem) positieve spaanhoek heeft. Hierdoor wordt de snijweerstand aanzienlijk verminderd.

Te gebruiken lintzagen

De Magnum HL M71 zaag is het meest geschikt. De Magnum HL is een speciaal ontwikkelde bandzaag voor moeilijk verspaanbare materialen. Dankzij het M71 HSS tandpunt snijmateriaal en het in secties opgebouwde zaagkanaal. Deze bandzaag is in staat om de meest moeilijk verspaanbare materialen, zoals RVS, te zagen.

Andere lintzagen waarmee RVS kan worden gezaagd zijn de Amada Sigma en de Super HL lintzaag. De Sigma biedt naast RVS ook hoge prestaties bij aluminium legeringen. De Super HL lintzaag is met name bedoeld voor een mix van een grote hoeveelheid roestvrijstaal.

3 tips bij aanschaf

  1. Kies een zaag met een hoge slijtvastheid: doordat de zagen snel kunnen slijten door het moeilijk te verspanen materiaal, is het belangrijk om een zaag te kiezen met een hoge slijtvastheid.
  2. Kies een zaag met een positieve spaanhoek: dit zorgt ervoor dat de snijweerstand verminderd wordt.
  3. Kies een zaag van hoge kwaliteit: dit zorgt ervoor dat de zaag veel langer meegaat en zo hoeft u niet veel geld uit te geven aan meerdere zagen.

RVS zagen met LintzagenService.nl

Met ons assortiment bieden wij de beste zagen op de markt verkrijgbaar voor het zagen van RVS met lintzaagmachines. Daarnaast bieden onze experts ook op maat gemaakt advies die het beste bij uw zaagproces past. Belangrijk hierbij zijn de juiste parameters gericht op uw specifieke toepassing.

Met behulp van de expertise van LZS kan men een optimaal zaagproces van roestvast staal inrichten met een hoge standtijd. Hierbij heeft men diverse oplossingen, van een handmatig tot een (vol)automatisch zaagproces. Wij helpen u graag!

Marcel van de Kuit

Marcel van de Kuit is één van onze experts. Marcel werkt al jaren in de metaal- en verspanende industrie. En is daardoor in staat om zijn expertise in te zetten om de processen rondom uw zaagtoepassing te optimaliseren. Heeft u een vraag voor Marcel? Bel dan naar: 074 – 255 82 82. Of mail naar: specialist@lintzagenservice.nl

USP 1