Hoe beperk je zaagverlies bij het zagen van metaal?

Zaagprocessen
Zaagverlies-beperken

Vaak wordt een bepaalde hoeveelheid zaagverlies bij het zagen van metaal als onvermijdelijk gezien. Het hoort immers bij het productieproces. LintzagenService.nl biedt u echter lintzaagmachines die zeer nauwkeurig kunnen zagen met minimaal zaagverlies. Dit komt onder andere door de automatische nulpuntinstelling waar onze machines over beschikken. In dit artikel leest u hoe u zaagverlies kunt beperken door metaal te bewerken met onze bandzaagmachines.

Het belang van zaagverlies beperken

Afval als gevolg van onnodig zaagverlies staat symbool voor verspilde tijd en moeite. In het ergste geval kan onnodig zaagverlies leiden tot minder winst voor uw bedrijf. U moet namelijk meer materiaal inkopen als er een groot deel tot zaagverlies wordt gerekend. Ook de arbeidskosten en de kosten voor afvalverwerking zijn hierdoor hoger. Zeker als u na het zagen hele onderdelen weg moet gooien door onnauwkeurig zagen, loopt dit flink in de papieren. Het belang van nauwkeurig zagen is dus enorm. Door nauwkeurig te zagen wordt de standtijd van lintzagen bovendien verhoogt en dat levert minder zaagverlies op.

Gebruik de juiste lintzagen en machines

Het is altijd cruciaal om de juiste gereedschappen en technieken te gebruiken. Dit is een eerste stap om het zaagverlies te verminderen. LintzagenService.nl biedt bimetalen lintzagen en hardmetalen lintzagen. Op de verschillende productpagina’s ziet u de diverse toepassingen van alle zagen. Zo kunt u gemakkelijk vaststellen welke bandzaag voor u geschikt is. Er zijn nog andere factoren die meespelen bij uw keuze voor een lintzaag. Daarnaast bieden wij lintzaagmachines voor diverse zaagprocessen:

Onnauwkeurigheden bij het zagen van metaal komen vaker voor bij handmatige bewerking. Het gebruik van een bandzaagmachine is dus al een manier om zaagverlies te beperken. Daarnaast is het gebruik van een lintzaagmachine veiliger en efficiënter dan handmatige bewerking. Als u niet zeker weet welke bandzaagmachine en bandzagen voor u geschikt zijn, kunt u altijd bij ons terecht voor aankoopadvies.

Nauwkeurig zagen met de automatische nulpuntinstelling

Over het algemeen geldt dat het goed instellen van een lintzaagmachine garant staat voor een nauwkeurig zaagproces. Bandzaagmachines van Amada beschikken daarnaast over een automatische nulpuntinstelling. Dit betekent dat de lintzaagmachines precies weten waar het materiaal begint. Hierdoor helpt een automatische nulpuntinstelling bij het nauwkeurig zagen en het beperken van zaagverlies. Onze lintzaagmachines zagen met een nauwkeurigheid onder de 0,1 mm. Met veel precisie zagen en het beperken van zaagverlies is vooral wenselijk bij het zagen van kostbare materialen.

Vaardige medewerkers beperken zaagverlies

Tot slot blijven uw medewerkers een belangrijke factor in het productieproces, ook als u heeft geïnvesteerd in automatisering om handmatige bewerking in te perken. Zij zijn immers degenen die de machines instellen, bedienen en onderhouden. Vaardige en gemotiveerde medewerkers zijn daarom essentieel voor een efficiënt productieproces en voor het beperken van zaagverlies.

Persoonlijk advies

Heeft u vragen over het beperken van zaagverlies of wilt u persoonlijk advies? Neem dan contact op met onze specialisten.

Gert Van der Kolk

Gert van der Kolk is één van onze experts. Gert werkt al jaren in de metaal- en verspanende industrie. En is daardoor in staat om zijn expertise in te zetten om de processen rondom uw zaagtoepassing te optimaliseren. Heeft u een vraag voor Gert? Bel dan naar: 074 – 255 82 99. Of mail naar: specialist@lintzagenservice.nl

USP 1